Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland

Op 6 maart organiseerde het Drents Archief samen met het Drents Landschap een inspiratiemiddag over immaterieel erfgoed. Tijdens deze inspirerende middag (waarvan hier het programma) werden historische verenigingen en anderen opgeroepen om lokale en regionale tradities door te geven aan het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Het centrum maakt een inventarisatie van alle tradities en gebruiken in Nederland. Kent u nog een traditie die van onschatbare waarde is en niet verloren mag gaan? Neem dan contact op met het centrum. Kijk voor meer informatie op http://www.volkscultuur.nl/nationale-inventaris_40.html

Commotie rond Pipodorp Oranje

Vermeende cultuurclash rond Pipodorp Oranje, Midden-Drenthe gelet op reacties in De Volkskrant?

Nou hoort u het ook eens van een ander: Oudste boot

Weleens gehoord van de oudste boot wereldwijd? Nee? Nou, die ligt rechts onderaan de trap in Assen.

Daar maakt Ivar Schute uit Leiden ons attent op in de Volkskrant van 16 augustus.

Foutje legt nederzetting van 5000 jaar bloot

ANP − 30/05/12

In de gemeente Borger-Odoorn (Drenthe) zijn spectaculaire archeologische vondsten gedaan dankzij een fout van de gemeente. Archeologen zijn vermoedelijk gestuit op een nederzetting uit de hunebedtijd, zo'n 5000 jaar geleden. Ze deden dat in een veld dat niet afgegraven had mogen worden. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) vandaag bekend.
Het terrein van ongeveer een voetbalveld groot, vlakbij een aantal hunebedden, was onderdeel van een plan voor herinrichting van het landschap. Daarbij is per abuis te diep gegraven, waardoor potscherven en andere sporen bloot kwamen te liggen.

In Nederland wordt zelden zo dichtbij hunebedden archeologisch onderzoek gedaan. 'We weten helemaal niets van hoe de hunebedbouwers rond 3400 jaar voor Christus woonden', zegt projectleider en archeoloog Stijn Arnoldussen. 'De gevonden scherven en vuurstenen wijzen op de vondst van een nederzetting.'

trechtbkrtijd.jpg

 

Lees meer...

Het vernieuwde Drents Museum

In de Volkskrant van 16 november trof ik een enthousiast artikel over het vernieuwde Drents Museum. Dat wil ik u niet onthouden.

Lees meer...

Heruitgave atlas Franse kaarten

In 2001 gaf onze vereniging een atlas uit met daarin de tussen 1811 en 1813 door Franse ingenieurs vervaardigde kaarten van Drenthe. Deze kaarten zijn als bekend van groot belang voor onze kennis van het Drentse landschap, zo'n tweehonderd jaar geleden. De belangstelling voor de uitgave was groot. De oplage van ongeveer 2300 exemplaren was al enkele maanden na het verschijnen uitverkocht.

Herman Versfelt, die de uitgave indertijd voor de DHV coördineerde en ook het benodigde onderzoek in de Franse archieven had verricht, heeft nu een heruitgave in vereenvoudigde vorm van deze kaarten verzorgd.
Deze nieuwe atlas is in de boekhandel en aan de balie van het Drents Archief te verkrijgen. (De Franse kaarten van Drenthe, 1811-1813, ISBN 978-90-77922-63-7).

Meer informatie is te vinden op zijn website.