Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland

Op 6 maart organiseerde het Drents Archief samen met het Drents Landschap een inspiratiemiddag over immaterieel erfgoed. Tijdens deze inspirerende middag (waarvan hier het programma) werden historische verenigingen en anderen opgeroepen om lokale en regionale tradities door te geven aan het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Het centrum maakt een inventarisatie van alle tradities en gebruiken in Nederland. Kent u nog een traditie die van onschatbare waarde is en niet verloren mag gaan? Neem dan contact op met het centrum. Kijk voor meer informatie op http://www.volkscultuur.nl/nationale-inventaris_40.html

Commotie rond Pipodorp Oranje

Vermeende cultuurclash rond Pipodorp Oranje, Midden-Drenthe gelet op reacties in De Volkskrant?

Expositie IJstijden, zichtbaar in het landschap, 1-10 nov

Wij ontvingen van Piet Steenbergen, Zuidesch, kunstverkoop en bemiddeling bijgaande aankondiging van een expositie van 1-10 november in Paviljoen Breeland in Annen met werk van diverse kunstenaars over Geopark De Hondsrug. Tijdens de expositie zijn diverse andere activiteiten georganiseerd.

Nieuwsbrief Collectie Brands oktober 2013

De oktober Nieuwsbrief van de Collectie Brands staat vol nieuws over activiteiten en nieuwe ontwikkelingen. 

Nou hoort u het ook eens van een ander: Oudste boot

Weleens gehoord van de oudste boot wereldwijd? Nee? Nou, die ligt rechts onderaan de trap in Assen.

Daar maakt Ivar Schute uit Leiden ons attent op in de Volkskrant van 16 augustus.

Nieuwe serie Stolpersteine Emmen - 26 juni

Na de vorige steenlegging op 17 april ontvingen wij weer een Nieuwsbrief van het Comité Stolpersteine Emmen met aankondiging van een nieuwe serie steenleggingen in Emmen op 26 juni. Zie voor nadere informatie de gescande Nieuwsbrief en het programma met de hele route van die dag.

Koloniedag Frederiksoord - 26 mei

Wil Schackmann, de schrijver over de koloniën gaf het volgende bericht door over de a.s. Koloniedag in Frederiksoord en kondigde ook een nieuw boek aan over Ommerschans. Zie ook de flyer met nadere informatie.

Er komt weer een Koloniedag aan. Zondag 26 mei aanstaande. Zie bijgaande flyer en met name de site www.koloniedag.nl

Lees meer...

Foutje legt nederzetting van 5000 jaar bloot

ANP − 30/05/12

In de gemeente Borger-Odoorn (Drenthe) zijn spectaculaire archeologische vondsten gedaan dankzij een fout van de gemeente. Archeologen zijn vermoedelijk gestuit op een nederzetting uit de hunebedtijd, zo'n 5000 jaar geleden. Ze deden dat in een veld dat niet afgegraven had mogen worden. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) vandaag bekend.
Het terrein van ongeveer een voetbalveld groot, vlakbij een aantal hunebedden, was onderdeel van een plan voor herinrichting van het landschap. Daarbij is per abuis te diep gegraven, waardoor potscherven en andere sporen bloot kwamen te liggen.

In Nederland wordt zelden zo dichtbij hunebedden archeologisch onderzoek gedaan. 'We weten helemaal niets van hoe de hunebedbouwers rond 3400 jaar voor Christus woonden', zegt projectleider en archeoloog Stijn Arnoldussen. 'De gevonden scherven en vuurstenen wijzen op de vondst van een nederzetting.'

trechtbkrtijd.jpg

 

Lees meer...

Website AnnoDrenthe.nu in de lucht

De langverwachte website www.AnnoDrenthe.nu, waar al zo lang aan is gewerkt door het Drents Archief, is in de lucht. Ook een beta versie van de gratis App voor je iPhone is gelanceerd. Ontdek de interessante mogelijkheden van deze nieuwe faciliteit via de eerste routes, die zijn gepubliceerd en kijk vanuit het heden naar het verleden van de omgeving om ons heen..

Het boek “Van Seyen toen tot Zeijen.nu” is er - nov 2011

 

Zeijen - gehucht van circa 900 inwoners en liggend tussen Vries en Assen - heeft geen historische vereniging, maar wel een actieve dorpsgemeenschap die zich met alles en nog wat bezighoudt.
In augustus 2009 verscheen in het Zeijer Kraantie en op de website voor de eerste keer een stukje over het Historisch Boek Zeijen. Sindsdien deed de projectgroep Historisch Boek Zeijen  regelmatig een verzoek om foto’s, een bijzonder verhaal, herinneringen en/of historisch materiaal aan te leveren.
Trouw hebben vele mensen hierop gereageerd en interessante informatie doorgegeven aan de projectgroep. Door deze welwillende steun en hulp is het boek er gekomen. Auteur(s): At de Groot/Miranda
boekzeijen kln.jpg

 

Meer informatie over dit bijzondere boek op www.zeijen.nu<http://www.zeijen.nu/
Te bestellen via www.zeijen.nu of bellen met Diny Emmens, tel: 0592-291233. U kunt het boek bij haar afhalen tegen betaling van € 29,50.

 

Het vernieuwde Drents Museum

In de Volkskrant van 16 november trof ik een enthousiast artikel over het vernieuwde Drents Museum. Dat wil ik u niet onthouden.

Lees meer...

Boek over 650 jaar Zuidbarge - 4 november 2011

Op vrijdag 4 november is in het Dorpshuis te Zuidbarge het boek: ‘Het Verleden Verlicht’ uitgebracht door de Historische Werkgroep Zuidbarge ter ere van het 650-jarig bestaan van Zuidbarge, dat in 2012 gevierd zal worden.

 

Daarbij heeft de auteur Ton Reuvekamp een presentatie gegeven, waarna het eerste boek werd aangeboden aan wethouder Ton Sleeking.

Lees meer...

Heruitgave atlas Franse kaarten

In 2001 gaf onze vereniging een atlas uit met daarin de tussen 1811 en 1813 door Franse ingenieurs vervaardigde kaarten van Drenthe. Deze kaarten zijn als bekend van groot belang voor onze kennis van het Drentse landschap, zo'n tweehonderd jaar geleden. De belangstelling voor de uitgave was groot. De oplage van ongeveer 2300 exemplaren was al enkele maanden na het verschijnen uitverkocht.

Herman Versfelt, die de uitgave indertijd voor de DHV coördineerde en ook het benodigde onderzoek in de Franse archieven had verricht, heeft nu een heruitgave in vereenvoudigde vorm van deze kaarten verzorgd.
Deze nieuwe atlas is in de boekhandel en aan de balie van het Drents Archief te verkrijgen. (De Franse kaarten van Drenthe, 1811-1813, ISBN 978-90-77922-63-7).

Meer informatie is te vinden op zijn website.

Plaatsing evenementen op Stamboom Forum

Wanneer u wel eens een evenement voor stamboomonderzoekers en/of historisch geïnteresseerden organiseert is het mogelijk dit evenement via het Stamboom Forum gratis onder de aandacht te brengen. Met ruim 21 duizend leden is het Stamboom Forum het grootste online sociale netwerk van genealogen en historici in Nederland.

Lees meer...