Nieuw nummer Waardeel

Het 2e nummer van Waardeel in 2014 is verschenen met weer een keur aan aantrekkelijke artikelen mbt de Drentse geschiedenis, met nu ondermeer aandacht voor de landschapsontwikkeling rond Grolloo, een ontdekte Deense baron uit Drenthe, het Poepenhemeltje, cichorei als veelzijdig gewas en de transformatie van het Ontvangershuis en de vaste rubrieken. Omdat het inlegblad Bulletin niet meer verschijnt is het dus des te belangrijker geworden, dat uw (evt gewijzigde) e-mail adres bij ons bekend is (door te geven onder <Contact> via de knop <Opgeven mailadres leden> op deze site).

Wanneer de inhoud u aanspreekt is het ook in de boekhandel te kopen voor € 4,75, maar nog makkelijker is het om u op te geven als lid van de DHV via de knop boven deze pagina. Dan krijgt u alle 4 nummers van Waardeel van dit jaar plus het Drents Genealogisch Jaarboek en de Nieuwe Drentse Volksalmanak van afgelopen jaar voor de contributie van € 27,50 (+ € 2,50 extra wanneer u geen machtiging tot automatische incasso wenst te geven). Een indruk van de artikelen van de afgelopen jaren vindt u bij Info Platform onder de knop Publikaties & bronnen> Index DHV publikaties (NB de schuifbalk gebruiken om alle overzichten op die pagina te zien).

CvrWrdl2014-2

Nieuwe functies in een oud cultuurlandschap
Naoorlogse landschapsontwikkeling in het dorpsgebied van Grolloo. Het Drentse esdorpenlandschap groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot een moderne landbouwprovincie, maar 'nieuwe' functies als recreatie en natuur eisen tegelijkertijd hun plek in het landschap op. Landschaphistoricus Rieja Raven geeft in dit artikel antwoord op de vraag hoe deze uiteenlopende functies samengaan in het landschap rondom Grolloo.

Historisch Nieuws: DHV-prijs voor 'De Opgejaagden'
De DHV-prijs 2013 werd op 7 mei 2014 uitgereikt aan de Musicalgroep van toneelvereniging De Heidebloem in Odoorn voor de musical 'De Opgejaagden'. Joke Wolff, medewerker communicatie in het Drents Archief, schrijft over deze musical en over "de Tweede Wereldoorlog als een goed verhaal".

Van Ruiner domineeszoon tot Deense Baron. Het bewogen leven van Henrick Ruse
In de zomer van 2013 verbleef kunsthistoricus Justin Kroesen samen met een Deense collega een paar dagen in het westen van Jutland voor onderzoek naar de middeleeuwse kerken in die streek. Ze overnachtten in een tot Bed & Breakfast verbouwd landhuis genaamd 'Rysensteen'. Pas na thuiskomst ontdekte hij dat die naam verwijst naar Henrick Ruse, wiens wieg op nog geen vijftien kilometer van die van hemzelf stond, in Ruinen.

Recensie: Vanuit de koets bekeken
In 2013 verscheen het boek Vanuit de koets bekeken. Sigismund van Heiden Reinestein en zijn reisvers/agen van Jan K.H. van der Meer. Wim Ensing las deze publicatie voor Waardee/.

Het Van Galenschansje bij Amelte, geen roemloos einde van het Poepenhemeltje
Het Poepenhemeltje in de gemeente Assen is geen schansje van Bommen Berend, zegt Hans van Westing in zijn artikel over dit onderwerp in het laatste nummer van Waardeel in 2013. Het is gebouwd in de derde decade van de negentiende eeuw en was waarschijnlijk een folly. Maar de argumenten die hij gebruikt zijn niet sterk, vindt Mieke Kraijer-Otjens.

Cichorei, een oud en veelzijdig gewas met toekomst
De wilde cichorei werd in de klassieke al als medicijn gebruikt. De plant was in ons land vooral in gebruik in de vorm van koffiesurrogaat. Ook wordt sinds een tiental jaren uit de cichoreiwortel de stof inuline gewonnen. Om deze reden wordt dit gewas ook in Drenthe op steeds grotere schaal verbouwd. Miek Roelfsema-Van der Wissel geeft in dit artikel een beeld van de mogelijkheden van dit gewas.

De transformatie van het Ontvangershuis
In het Drents Museum worden de stijlkamers omgetoverd tot het Grootste Poppenhuis van Nederland. Joost Kuiper heeft tijdens zijn stage literatuur- en archiefonderzoek uitgevoerd voor het verhaal dat in het vernieuwde Ontvangershuis wordt verteld. Hij licht hier een tipje van de sluier op over de vroegere bewoners.