Nieuw nummer Waardeel

Het 4e nummer van Waardeel in 2014 is verschenen met artikelen over de oude katholieke begraafplaats in Assen, een boekbespreking van een studie over de archeologische rijkdom van Westerveld, Jan Bulthuisvan de knokploeg Noord-Drenthe en de overval op het Huis van Bewaring in Assen, het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan "10 goede vaderlanders in Assen  en de vaste rubrieken. Omdat het inlegblad Bulletin niet meer verschijnt is het dus des te belangrijker geworden, dat uw (evt gewijzigde) e-mail adres bij ons bekend is (door te geven onder <Contact> via de knop <Opgeven mailadres leden> op deze site).

Wanneer de inhoud u aanspreekt is het ook in de boekhandel te kopen voor € 4,75, maar nog makkelijker is het om u op te geven als lid van de DHV via de knop boven deze pagina. Dan krijgt u alle 4 nummers van Waardeel van dit jaar plus het Drents Genealogisch Jaarboek en de Nieuwe Drentse Volksalmanak van afgelopen jaar voor de contributie van € 27,50 (+ € 2,50 extra wanneer u geen machtiging tot automatische incasso wenst te geven). Een indruk van de artikelen van de afgelopen jaren vindt u bij Info Platform onder de knop Publikaties & bronnen> Index DHV publikaties (NB de schuifbalk gebruiken om alle overzichten op die pagina te zien).

CvrWrdl14 4 806 x 1143

Uit het zicht verloren? De oude katholieke begraafplaats in Assen
In Assen zijn vier redelijk bekende begraafplaatsen. Wat menig inwoner van Assen echter niet weet, is dat de Drentse hoofdstad meer kerkhoven telt en dat er zeker meer zijn geweest. In de loop der tijd zijn er dodenakkers geruimd, maar sommige zijn nog altijd terug te vinden. De oude katholieke begraafplaats achter huize Bartje aan de Vaart ligt er nog. Is het kerkhof ook onaangeroerd? Henk Luning verschaft het antwoord op deze vraag. 
 
Archeologische rijkdom
De gemeente Westerveld kent een rijke geschiedenis met een schat aan archeologische vondsten en waardevolle landschapselementen. De archeoloog Sake Jager heeft een studie gepubliceerd over de geschiedenis van Zuidwest-Drenthe die verder kijkt dan de kaders van archeologie en de begrenzing van dit gebied. Hein Klompmaker schreef een recensie. 
 
Jan Bulthuis, Lid van de knokploeg Noord-Drenthe en betrokken bij de overval op het Huis van Bewaring in Assen in 1944 
In het levensverhaal van de Drentse oud-marinier en verzetsheld Jan Bulthuis speelt de bevrijding van gevangenen uit het Huis van Bewaring te Assen een grote rol. Jans Askes beschrijft de belevenissen van de jonge Klazienavener tijdens diens onderduik bij de familie Askes, de verdediging van de bruggen bij Rotterdam en de bevrijding van maar liefst 32 gevangenen. 
 
Het raadsel van het oorlogsmonument aan het Stadsbroek te Assen
Aan het Stadsbroek in Assen staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan '10 goede vaderlanders'. Om welke tien gaat het, is er juist geteld, gaat het eigenlijk wel om echte 'goede vaderlanders' en staat het monument op de correcte locatie? dr. Jan Ridderbos reconstrueerde de gebeurtenissen in april 1945 die leidden tot de totstandkoming van het raadselachtige monument.