En nog even uw aandacht voor de werkgroep geschiedenis

De werkgroep geschiedenis is een creatieve club vol ideeën. We verzinnen bijvoorbeeld twee keer per jaar een interessante Lezing op een bijpassende Locatie (LOL). Of soms net andersom: een interessante Locatie met een bijpassende Lezing (LOL). Daarnaast organiseren we tweejaarlijks een symposium en ook daarvoor verzinnen we zelf, zonder inmenging van het bestuur, een onderwerp. Voor het symposium in het voorjaar van 2020 denken we aan “Vreemdelingen in Drenthe”. Dat is een breed onderwerp met veel mogelijke invalshoeken. Ook voor 2022 zijn er al plannen: “Energiek Drenthe”, een symposium over de energiebronnen van Drenthe. Dit willen we organiseren in samenwerking met het Instituut voor Landschapsgeschiedenis en de Drents Prehistorische Vereniging.

Wie doet met ons mee? Misschien alleen meedenken over een concrete invulling voor het symposium? Of ook helpen organiseren? Of liever alleen een LOL op poten zetten? We hebben weer ruimte voor nieuwe mensen. Voor inlichtingen en aanmelden: Anja Schuring 06 2875 9312

Lezing op Locatie 11 mei in Dwingeloo op twee zeer bijzondere locaties

De Lezing op Locatie (LOL) is deze keer in Dwingeloo. Met Frank van der Velden van Het Drents Landschap bekijken we de voortgang van de restauratie van havezate Oldengaerde. Erwin de Leeuw geeft ons een inkijkje in de geschiedenis van de schultefamilie Prins die, net als de bewoners van Oldengaerde, een belangrijke stem had in het bestuur en het dorpsleven van Dwingeloo. Veel in het dorp herinnert nog aan deze familie en na de lezing neemt Erwin ons mee op een korte wandeling langs een aantal huizen waar leden van de  familie Prins gewoond hebben. Tussen de middag lunchen we met een uitgebreide koffietafel bij Hotel De Drift. De LOL kost 19,50 euro (niet-leden betalen 24,50 euro).

Het programma ziet er globaal als volgt uit:

10.00 uur        inloop met koffie/thee bij De Drift, Drift 4 in Dwingeloo

10.30 uur        lezing Erwin de Leeuw in de Nicolaaskerk

12.30 uur        koffietafel bij Hotel De Drift

13.30 uur        rondleiding door Frank van der Velden op Oldengaerde

15.00 uur        einde

U kunt zich opgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U krijgt dan van ons een mail retour met daarin de betalingsgegevens.

De Nicolaaskerk Dwingeloo

De Nicolaaskerk (foto Anja Schuring)

Oldengaerde op een foto uit 2014

Oldengaerde op een foto uit 2014. Momenteel wordt de havezate gerestaureerd (foto Anja Schuring)

Noteer in je agenda: Lezing op Locatie op 11 mei in Dwingeloo!
En natuurlijk heten we jullie ook graag welkom op de ledenvergadering op 29 april in Assen.

Lees er alles over in het nieuwe bulletin.

Waardeel Bulletin 2019 01 vk site

Waardeel Bulletin 2019 01 ak site

Op maandagavond 29 april zal de jaarvergadering van de DHV plaatsvinden in de huiskamerachtige sfeer van Antje’s Taverne, Kloekhorststraat 29 te Assen.

Als DHV-lid bent u uiteraard van harte uitgenodigd. De vergadering begint om 20.00 uur. De agenda vindt u hier en de andere jaarstukken zijn te vinden op onze website. Deze zijn alleen voor de leden toegankelijk wanneer men is ingelogd op de site. Wanneer iemand de stukken per mail wil ontvangen, dan kunt u dit aangeven bij de secretaris (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Belangrijk agendapunt is de verkiezing van een nieuwe secretaris. De huidige secretaris Ferry Sieders neemt na twee zittingstermijnen afscheid van zijn functie. Het bestuur draagt Arjan Smid voor als nieuwe secretaris. We gaan er een goede vergadering en een gezellige avond van maken. Komt allen dus.

Datum maandagavondd 29 april 2019
Locatie Antje’s Taverne, Kloekhorststraat 29 te Assen

Op zondag 17 maart is de winnaar van de DHV-prijs bekend gemaakt in het atrium van RTV-Drenthe tijdens een live uitzending van Drenthe Toen. Zowel de vak- als de publieksjury waren het eens: de werkgroep Trots op Darp is de grote winnaar! 'Het project is een schoolvoorbeeld van hoe je de plaatselijke historie 'levend' en aantrekkelijk kunt maken en hoe geschiedenis mensen bij elkaar kan brengen’, zo staat in het juryrapport.

Uitreiking DHV-prijs 2018 aan de Werkgroep Trots op Darp. Vlnr. Hennie Schans (secretaris Dorpsgemeenschap Darp, Havelterberg en Busselte, Christien de Jong (een van de geïnterviewden in het boek), Joy van der Beek (werkgroep Trots op Darp), Anja Schuring (voorzitter Drentse Historische Vereniging) en interviewster Lydia Tuijnman van RTV-Drenthe.

Een fotoimpressie van een geslaagde middag.
Met dank aan fotograaf: Frans Ohm.

Leden van de Werkgroep Trots op Darp bij Sophie Timmer aan tafel
Leden van de werkgroep Trots op Darp bij Sophie Timmer aan tafel in een gezellig volle zaal.

Egbert Brrink en Bernd Otter bij Sophie Timmer aan tafel

Genomineerde Egbert Brink en sidekick historicus en journalist Bernd Otter vertellen
over het boek De nacht van Byrman.

Uitgever Sonja Geurts en auteur Eric Dijkstra

Uitgever Sonja Geurts en genomineerde Erik Dijkstra in gesprek met Sophie over
Spitten voor de vijand.

De zingende broeder Remco Bijleveld luisterde de middag op.

De publieksprijs: een prachtig kunstwerk van Henk Geertsma.

De trotse winnaars

De trotse winnaars met de welverdiende DHV-prijs 2018.

Meppeler Courant 18 maart 2019