Op 10 januari 2019 werd de uitgave van de 100ste Waardeel feestelijk gevierd in de Magnuskerk te Anloo. We hebben hiervan uitgebreid verslag gedaan (zie activiteiten 2018). Thema van de bijeenkomst was De slag bij Ane. Henk Muller, voorzitter Vereniging Historisch Anloo, maakte er ook een verslag van voor het blad van de vereniging 'Anloo Ooit' en vertelt het verhaal van de Opstandige Drenten. Wij delen dit graag met jullie. Dank Henk Muller!

OpstandigeDrenten1

OpstandigeDrenten2

OpstandigeDrenten3

Daar is ie dan! De honderste waardeel. Extra dik en extra mooi opgemaakt. De inhoud? In ieder geval een terug blik op de vorige negenennegentig waardelen. Maar ook een bijdrage van Henk Luning over de Assense stadsomroeper, recensies van nieuwe verschenen boeken. De wederopbouw van Darp krijgt een prominente plek. En meneer Pothoff, schoolopziener in Drenthe wordt ook genoemd. Kortom: een bomvolle Waardeel.

waardeel nummer 100

Voor de negentiende keer zullen we in het voorjaar van 2019 de DHV-prijs uitreiken. Het plan is om dat, net als voorgaande jaren, te doen bij RTV-Drenthe, in een rechtstreekse uitzending van het radioprogramma Drenthe Toen. Kent u iemand (of een vereniging of een instelling) die zich het afgelopen jaar verdienstelijk gemaakt heeft voor de Drentse geschiedschrijving? Of bent u zelf zo iemand? U kunt uzelf of anderen nomineren. Om u een idee te geven: op de site vindt u een lijst van eerdere winnaars.

De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldprijs van duizend euro. Ook organiseren we wederom een publieksprijs. De winnaar daarvan krijgt een kunstwerk. Dit jaar is Henk Geertsma uit Assen de maker.

De jury van de DHV-prijs nodigt iedereen uit om kandidaten te nomineren. De inzendingen worden beoordeeld door de jury die dit jaar bestaat uit Ard van der Tuuk (burgemeester Grootegast, voormalig lid GS Drenthe), Theo Spek (professor Rijksuniversiteit Groningen), Erwin de Leeuw (medewerker Drents Archief), Jan Willem Horstman (journalist Dagblad van het Noorden) en secretaris van de jury Ferry Sieders. Stuur uw inzending, voorzien van een korte schriftelijke motivatie, naar de secretaris,

Drents Archief tav Ferry Sieders
postbus 595
9400 AN Assen

Dit kan tot uiterlijk 21 januari 2019. Van de kandidaten graag naast naam ook adres, telefoonnummer en e-mail vermelden.

Op donderdag 10 januari heeft gedeputeerde van cultuur Cees Bijl de honderdste waardeel in ontvangst genomen. In een goed gevulde kerk van Anloo schotelde de DHV haar gasten een mooi, gevarieerd programma voor waarbij feit en fictie een grote rol speelde. Honderd Waardelen, zo'n 40 redactieleden en 17 vaste medewerkers hebben de afgelopen 25 jaar aan het tijdschrift gewerkt. Grofweg vierhonderd artikelen. Over grote geschiedenis, over kleine geschiedenis. Makkelijk te lezen, of lastig. Gebaseerd op nieuw onderzoek of juist een bevestiging van bestaande kennis.

In het eerste nummer staat een mooi artikel in van Cees van Dijk over de Podagristen. Over dat ze niet bestonden, althans niet in het echt. Wel als literaire figuren. In datzelfde jaar ook een verhaal van Harry Gras over de Slag bij Ane. Daarin prikt Harry de mythe door van de opstandige Drent.

Twee mythes ontkracht in één jaar. Daarmee is het eerste jaar van zichzelf al bijna mythisch. Niet alle nummers hebben deze middag de revue gepasseerd, maar dit is wel denkrichting van het Waardeel: streven naar artikelen die kloppen, die gestoeld zijn op gedegen onderzoek, die de geschiedschrijving over Drenthe vooruit brengt.

De inhoud van nummer 100 is niet speciaal anders dan de voorgaande nummers. Er staat alleen wel een speciaal jubileumartikel in. We vroegen oud-hoofdredacteuren om hun favoriete artikel in te sturen en stelden daamee een top twaalf samen.

Wilt u het hele blad lezen en u bent geen lid van de DHV? Dan kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en tegen een vergoeding sturen we u de 100e waardeel graag op

waardeel nummer 1                         waardeel nummer 100
De voorkant van de allereerste Waardeel uit 1994                               De voorkant van de honderste Waardeel 2018

mijlpaal 100 keer waardeel
bron: Dagblad van het Noorden (11-01-2019)

De krant van Tynaarlo
  bron: de Krant van Tynaarlo (16-01-2019)

waardeel 2018 4programma
Uitnodiging en programma voor presentatie 100 keer waardeel

De negenennegentigste waardeel is reeds verschenen. Dit keer staan er uitgebreide artikkelen in over Darp, hunebedden en kerkorgels.
Veel leesplezier gewenst!

2018 03 waardeel