Door de coronamaatregelen had de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de DHV een bijzonder karakter. De vergadering gebeurde 20 mei 2021 via internet, waarbij de leden vooraf zijn uitgenodigd zich in te schrijven voor het ‘bijwonen’ van de online-vergadering en/of vragen te stellen over de jaarstukken. Kennelijk hebben de leden het volste vertrouwen dat het bestuur het ook wel zonder kritische vragen of opmerkingen van leden af kunnen, want er heeft zich welgeteld een lid gemeld om mee te vergaderen. Dat wil zeggen buiten de twee leden, die waren genomineerd om het bestuur te versterken. Dat waren Jan van Zijverden en Roelof Hoving, van wie de laatste was gevraagd de voorzitter van de afgelopen zes jaar Anja Schuring te willen vervangen. Hoving loopt al een tijdje mee in de Drentse historie en dan vooral in de voormalige gemeente Odoorn.  Roelof is kort na de oprichting voorzitter van de historische vereniging Carspel Oderen geworden en tevens redacteur van het kwartaalblad van die vereniging Spitwa(a)rk. Hij was tot voor kort communicatie-adviseur bij het waterschap Drents Overijsselse Delta. Jan van Zijverden heeft als conservator geschiedenis van het Drents Museum eveneens buitengewone belangstelling voor regionale geschiedenis.

Anja Schuring kreeg ondanks de online-sessie bloemen, een boekenbon en applaus voor haar bemoeienissen om de vereniging verder tot bloei te brengen. Ze blijft zich als vrijwilliger wel inzetten van de DHV, maar zei alle vertrouwen te hebben in het nu versterkte bestuur dat naar haar idee wel zo’n beetje de helft van alle Drenten kent. De verplichte vaststelling van alle jaarstukken en de begroting gebeurde met algemene instemming en zonder wijziging.

Foto: Roelof Hoving

De DHV publieksprijs is uitgereikt aan de schrijver van het boek Hoe de Rahders Drenthe veranderden: Kees Opmeer. Dat gebeurde 27 mei bij Peter Voerman in Norg, een kleinzoon van de derde Rahder, die langs de Hoogeveensche Vaart de vervening op gang hield. Diens familiearchief was de belangrijkste bron voor het boek, waarin duidelijk wordt dat drie generaties Rahder niet alleen voor eigen gewin turf wonnen, maar het beste voor hadden met de turfgravers.

 Het boek kreeg bij de nominatie voor de prijs van 2020 de meeste stemmen van het publiek. De hoofdprijs ging naar Harold de Jong voor zijn boek over de rol van Franse parachutisten bij de bevrijding van Drenthe.

De publieksprijs is een jaarlijks wisselend kunstwerk dat te maken heeft met de Drentse geschiedenis. Deze keer was dat een linodruk van de Roner kunstenaar Bert Hemstede. Het stelt een bollenveld voor in een verdord Drents landschap: een verwijzing naar de discussie over bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt.

Auteur van het boek Kees Opmeer won in 2017 al samen met zijn dochter de DHV-prijs met een schoolproject rond de kano van Pesse.

De uitreiking heeft wat vertraging opgelopen als gevolg van de coronapandemie. Het boek is te koop via de website van gacreatief.nu of bij de boekhandel.

Op de foto rechts Peter Voerman, midden kunstenaar Bert Hemstede met de prijs en links winnaar Kees Opmeer. (foto Bernd Otter)

Hier de tekst

De winnaars van de DHV-prijs 2019 zijn bekend!

De winnaars van de DHV-prijs volgens het oordeel van de jury zijn Marcel Bulte, Gerben Dijkstra en Sis Hoek-Beugeling met het boek De aantekeningen van Israël Jacobs.

Marcel Bulte, Gerben Dijkstra & Sis Hoek-Beugeling hebben met het boek De aantekeningen van Israël Jakobs bewezen dat je met flinterdunne gegevens een persoon weer een menselijk gezicht kunt geven. Een voorbeeld hoe je door nauwgezet onderzoek van summiere aantekeningen een compleet verhaal, in dit geval van de joodse Emmenaar Israël Jakobs, kunt schrijven.

De winnaar van de publieksprijs is geworden de werkgroep Monumenten van de Historische Vereniging Klenckerheugte met het boek over Zwinderen.

De werkgroep Monumenten van de Historische Vereniging Klenckerheugte heeft met het boek prachtig vormgegeven boek Zwinderen, 800 jaar tussen Veen en Zand een nieuwe standaard gesteld voor het schrijven van dorpsgeschiedenissen. Aan de hand van archiefmateriaal wordt de geschiedenis van Zwinderen verteld.

Siemen Dijkstra heeft dit jaar de publieksprijs gemaakt: een schitterende kleurenhoutsnede van een paardenbloemenveld.

GEFELICITEERD!

 

Aanmelden lidmaatschap

Ik geef mij hierbij op als lid van de Drentse Historische Vereniging
Ik ontvang vier keer per jaar het Drents historisch tijdschrift Waardeel en bovendien elk jaar de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Tevens krijg ik toegang tot de ledensite van de DHV waarop alle artikelen die in het verleden door de DHV gepubliceerd zijn (behalve de laatste vijf jaar) digitaal toegankelijk zijn.
Invalid Input

Verplicht veld

Invalid Input

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Invalid Input


Wachtwoord en gebruikersnaam voor inloggen op het ledengedeelte.
E-mail adres is ook automatisch de gebruikersnaam bij het inloggen
Invalid email address.

Verplicht veld

Wachtwoord voor inloggen op het ledengedeelte


Voor het heffen van de contributie à € 30,00 per jaar maken wij gebruik van automatische incasso. Door invulling van het bank/gironummer machtig ik hierbij - tot wederopzegging - de Drentse Historische Vereniging om in het vervolg het bedrag van de jaarlijkse contributie te doen afschrijven van mijn bankrekeningnummer.
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Spamcode
Ververs Ongeldige invoer

Subcategorieën